fbpx
Veroorzaakt hard werken een burn-out?

Veroorzaakt hard werken een burn-out?

We horen het steeds vaker, de media schrijft er veel over en in je omgeving zie je ook steeds meer mensen er aan onderdoor gaan, een burn-out. Veroorzaakt hard werken een burn-out? Betekent dit dan dat je niet meer hard kan werken? Moeten we allemaal naar de yoga en zoveel mogelijk relaxed achterover zitten? We lazen een interessant artikel op Blendle en zetten de headlines daaruit voor je op een rijtje.

“Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan”

Dit is een veelgehoorde kritische uitspraak vanuit vroeger als tegenreactie. Met hard werken is niets mis, en dat is ook niet ‘de’ veroorzaker van een burn-out. Het zijn een aantal risicofactoren bij elkaar welke tot klachten leiden. Langdurige stress geeft aanleiding tot het krijgen van een burn-out. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met stress situaties. Het gaat erom hoe je deze informatie verwerkt en omgaat met onzekere situaties. Iedereen is hier in meer of mindere mate gevoelig voor. Maar als je van jezelf weet dat je perfectionistisch bent en wat  neurotische karaktertrekken bezit, dan ben je vatbaarder voor een burn-out. Het is weten waar jouw grenzen van ‘hard’ werken liggen en tijdig maatregelen treffen als deze langdurig worden aangesproken. Je hoeft dus niet bang te zijn om een keertje ‘hard’ te werken.

De ‘klassieke’ richtlijnen van een burn-out.

Er bestaan heel veel testen online om te checken of je binnen de ‘klassieke’ richtlijnen van een burn-out past. Een burn-out begint met emotionele uitputting. Wanneer je emotioneel uitgeput bent ben je erg prikkelbaar. Het voelt alsof er geen enkele emotie meer bij kan. Het symbolische ‘emmertje’ is vol en staat op het punt om over te lopen. Hier een kleine test om te bepalen of jij emotioneel bent uitgeput.

Test

Beantwoord onderstaande stellingen met:

Nooit – Enkele keren per jaar – Maandelijks – Enkele keren per maand – Elke week – Enkele keren per week – Elke dag.

  • Aan het einde van de werkdag voel ik me leeg
  • Ik voel me moe als ik ‘s morgens opsta en geconfronteerd word met mijn werk
  • Het vergt heel veel van mij om de hele dag met mensen te werken
  • Ik voel me compleet uitgeput door mijn werk

Beantwoord je de stellingen met ‘enkele keren per maand’ of meer, dan lijd je aan burn-outklachten. De allerbelangrijkste richtlijn is luisteren naar jouw lichaam. Je lichaam is het meest betrouwbare meetinstrument om aan te geven hoe jij er emotioneel voor staat.

Allemaal aan de yoga?

Het is niet zo dat we niet meer hard kunnen werken en we allemaal bang moeten zijn dat als we dat doen we gelijk een verhoogd risico op een burn-out lopen. Het is altijd een samenloop van verschillende factoren welke leiden tot een burn-out. Allemaal naar de yoga dus, goed idee! 😉 Met een knipoog natuurlijk. Sporten is goed voor je, welke sport dat is kan ik niet voor jou bepalen. Het is altijd goed om verschillende sporten te proberen zodat je erachter kan komen wat bij jou past. Het is belangrijk dat je wat energie kwijt kunt, dat kan bijvoorbeeld ook door te wandelen.

Is het voorkomen van een burn-out beter dan genezen?

Regelmatig leven, sporten en een baan die bij je past en waar je plezier uithaalt is het beste medicijn tegen een burn-out. Is een burn-out voorkomen echt beter dan genezen? Ik denk dat het soms helemaal niet erg is om persoonlijke grenzen te overschrijden, soms is dat nodig om te leren wat je grenzen zijn zodat je de toekomst wijzer tegemoet gaat.

Wat kan ik doen als ik burn-out klachten voel?

Blijf vooral niet lopen met burn-out klachten, schakel hulp in.  Het maakt niet zoveel uit of je binnen de richtlijnen van een ‘klassieke’ burn-out past. Laat de emmer niet vollopen. en luister vooral naar jouw eigen lichaam. Coach Floor kan jou weer helpen ‘floreren’ zoals ze zelf omschrijft, maak hier kennis met haar!

 


Gepost onder Mindful in business met de tags Mindful werken en No stress

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties