fbpx
muziek

Dit zegt jouw lievelingsliedje over jou

Jane en ik hebben een aantal weken zanglessen gevolgd. Waarbij we aan de hand van het zingen van een liedje dichter bij onszelf kwamen. De afgelopen weken merkte ik dat ik een nieuwe gewoonte had overgehouden aan het zingen. Het liedje wat in mijn hoofd zit zegt iets over hoe ik me voel op dat moment! Een nieuwe wereld gaat voor me open, en het geeft me zoveel inzicht!

Ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd

Vaak heb ik zelfs zonder dat ik het door heb een liedje in mijn hoofd. Ik zing het dan mee of het blijft gewoon de hele dag rondspoken. Je hoort het ineens overal. Vroeger was ik me hier niet bewust van. Tegenwoordig wel en dat is echt een eye opener.

Wat vertelt het liedje aan mij

Denk nu eens aan jouw lievelingsliedje. Welk nummer raakt jou op dit moment? Als ik een liedje hoor dat me raakt, zet ik het tegenwoordig nog een keer op en zoek ik de songtekst ervan online. Ik krijg dan zoveel informatie. En soms gaat het liedje over totaal iets anders dan ik dacht:

 • het kan een weerspiegeling zijn van een situatie waar ik in zit
 • het zegt me waar ik behoefte aan heb
 • het helpt me te begrijpen wat ik voel
 • ik krijg associaties die me aan het voelen zetten
 • het brengt me dichter bij mijn eigen gevoel
 • het doet me denken aan een persoon die ik mis, of een moment in de tijd
 • het is een letterlijke vertaling van hoe ik me voel op dat moment!

Wat zegt jouw lievelingsliedje over jou? Dit is heel lang die van mij geweest. Al heb ik nu een nieuwe :).

Een oefening in jezelf of de ander leren kennen

Soms heb ik een bepaald gevoel of idee en weet ik gewoon echt niet waar het vandaan komt. Daar kun je deze wetenschap dus ook op toepassen. 

 • Wat is jouw lievelingsliedje op dit moment? 
 • Ga lekker chill zitten, zet het dan aan en luister naar het gevoel wat het oproept.
 • Ik zet het vaak net iets harder, en als ik het nummer voel dan pas ga ik naar de tekst luisteren. Voor sommige mensen werkt het andersom, die horen eerst de tekst.
 • Ik zoek de songtekst op online en ik vraag me af of wat er staat voor mij geldt. 9 van de 10 keer krijg ik precies het antwoord wat ik zocht!

Als je vrienden hebt die hiervoor openstaan kan je ze vragen wat hun lievelingsliedje is. Dit samen luisteren, de tekst opzoeken en bespreken wat het je vertelt.

Zo kreeg ik dankzij Jane vorige week dit liedje op mijn pad. Zo mooi, en we konden hier samen zo intens, op onze eigen manier, van genieten!

Is het een antwoord op al mijn vragen?

Nee, helaas niet. Zo heb ik nog steeds een liedje wat echt vaak in mijn hoofd zit, maar waarvan ik aan de hand van de tekst gewoon echt niet snap waarom. Dat antwoord komt vast vanzelf. Trust :).

Jamila schreef al eerder dat we dingen niet moeten gaan overdenken. En hier vind je een lijstje met mooie muziek van Jane.


Gepost onder Muziek

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties