fbpx
Mantra meditatie: Herkennen dat jij en de ander één en hetzelfde zijn

Mantra meditatie: Herkennen dat jij en de ander één en hetzelfde zijn

Soms kunnen we allemaal net even wat extra ‘tender loving care’ gebruiken! Met deze mantra meditatie kan je dit aan jezelf, je vrienden en dierbaren of de wereld geven. Zelfs zonder fysiek ergens aanwezig te zijn kan je net dat beetje TLC sturen naar diegene die dat nodig hebben.

Wat betekent dat, we are all one?

Met sommige mensen hebben we een instant click, een feest der herkenning. De omgang met een likeminded iemand is gemakkelijk, alles gaat vanzelf. Moeilijke discussies zijn er zelden of nooit. Maar er zijn ook mensen waarbij we een instant irritatie hebben. Een persoon hoeft maar iets te zeggen en al je haren gaan rechtovereind staan. Dit verschil zit hem met name in de buitenste lagen van ons zijn: normen & waarden, persoonlijkheid, verwachtingen etc. bepalen wat je leuk en irritant vindt. Maar zowel de dingen die wij herkennen als aan irriteren zitten beiden in ons. En in de kern zijn we allemaal uit hetzelfde opgebouwd. Onze essentie van mens-zijn is voor iedereen hetzelfde.

Moet ik nu iedereen aardig vinden?

Nee. Het gaat er niet om dat je niet meer iets kan of mag vinden van iemand of een situatie. Maar door alleen al te beseffen dat we in de kern allemaal hetzelfde zijn wordt het wel een stuk makkelijker om met iedereen en alle situaties om te gaan. En je gaat je minder laten leiden door daaraan gekoppelde emoties. Je kan gemakkelijker iemand of iets van een afstand observeren en van daaruit handelen. Zo zul je ook minder blijven hangen in negatieve relaties en situaties.

Een leuke mantra meditatie om samen te doen!

Het mooie van deze mantra meditatie is dat het zowel voor jezelf als voor anderen direct een benefit heeft. Je kan de meditatie alleen doen maar ook met iemand samen. Met je partner of een goede vriend of vriendin. Zeker als je relatie in een wat lastige fase zit of uit elkaar dreigt te groeien is dit een mooie meditatie om te doen. Wat de uitkomst ook is je zult meer en gemakkelijker respect voor elkaar voelen en elkaar beter begrijpen. Ook als het goed gaat is dit een mooie meditatie en brengt het nog meer verdieping in je relatie. Sowieso verdiept het de relatie met jezelf wat je in elke relatie stabieler en opener maakt!

Een mantra, really?

Ja, really! Een mantra is niet gek of eng. Los van alle mooie aspecten en effecten van mantra’s maakt het het doen van een meditatie vaak makkelijker. Je kan je er door laten leiden en sneller tot rust komen en in de meditatie gaan. Gewoon proberen en kijken wat het voor je doet:. Je kan beginnen met luisteren en dan langzaam wanneer jij je er comfortabel bij voelt mee doen.

De mantra meditatie

  • Ga in kleermakerszit zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Of ga ontspannen op een stoel zitten.
  • Als je de meditatie samen doet ga dan met de ruggen tegen elkaar aangedrukt zitten. Je hoeft niet te duwen, maar voel ontspannen elkaars rug.
  • Plaats je handpalmen tegen elkaar, adem diep in en uit. Chant 3x: ong namo, guru dev namo.
  • Plaats dan je linker hand op je hart, in het midden van je borstkas. Je handpalm is plat tegen je borst gedrukt en je vingers zijn parallel met de grond, naar rechts wijzend.
  • Maak van je rechter hand een vuist en steek alleen je wijsvinger omhoog. Breng dan je rechter hand omhoog, rechts van je schouder waarbij je wijsvinger ter hoogte is van je oor. Je elleboog is ontspannen naast je lichaam met je bovenarm loodrecht t.o.v. de grond.
  • Sluit je ogen en richt je ogen op het puntje tussen je wenkbrauwen.
  • Chant de mantra: Humee Hum, Tumee Tum, Wahe Guru; I am Thine, in Mine, Myelf, Wahe Guru. Een mooie versie van de mantra is van Mirabai Ceiba. Zie hieronder de versie op Spotify.
  • Wanneer de muziek stopt adem je drie keer diep in en uit. Daarna laat je je normale ademhaling rustig terugkomen.
  • Plaats dan je handpalmen weer tegen elkaar, adem diep in en uit. Chant 3x: sat nam.
  • Ontspan en voel wat de meditatie voor je/jullie heeft gedaan.

De duur van de meditatie is ±12 minuten.

Willemijn en ik doen deze mantra meditatie nu bijvoorbeeld elke ochtend op vakantie. En het is elke ochtend weer een andere ervaring. We zijn benieuwd naar die van jullie, alleen of samen. We horen het graag in de comments!


Mantra muziek


Gepost onder Meditatie met de tag mantra

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties