fbpx
Oefening om vastzittende gedachten te doorbreken

Oefening om vastzittende gedachten te doorbreken

Willemijn en ik schreven er laatst al een blog over: we raken soms overspoeld door, of zitten vast in onze gedachten-stroom. Gedachten lijken maar door en door te gaan. Gedachten zijn natuurlijk niet slecht, maar ze kunnen ons soms wel iets te veel in de weg zitten. Hoe kunnen we onze vastzittende gedachten doorbreken en/of omdraaien?


Gedachten doorbreken, loslaten of omdraaien.

Er zijn tal van manieren om je gedachten te leren laten zijn. Ze af en toe los te laten of om te draaien. Een van de fijnste tools om jezelf aan te leren is mediteren. Het klinkt voor velen als moeilijk, en dat is het soms ook, maar in essentie ‘moet’ niks met mediteren. Als je jezelf toestaat om een paar minuten per dag in stilte te zitten, zal het je echt veel opleveren. Misschien niet direct, maar in the long run zeker. Als je vaak last hebt van terugkerende en vastzittende gedachten, is er los van mediteren ook een andere praktische oefening die je kan doen om je brein een beetje te ‘re-programmen’. Hoe vaker je deze oefening doet, hoe makkelijker en meer vanzelf je gedachten je niet meer zullen overrulen. En kan je ze makkelijker laten zijn voor wat ze zijn. 

Oefening om vastzittende gedachten te doorbreken en/of om te draaien.  

Onderstaande oefening kan je doen om je mind te kalmeren, je gedachten te doorbreken en/of om te draaien. Als je bijvoorbeeld merkt dat je vast zit in gedachten die je niet helpen en onrustig maken. Of als er wat paniek en/of grote onzekerheid ontstaat.

1. Merk je onrustige gedachte op

Definieer voor jezelf wat precies je onrustige gedachte is. Schrijf deze op.

2. Hoe voelt deze gedachte?

Voel dan voor jezelf waar en hoe je deze gedachte voelt. Wat doet deze gedachte met je? Voel je het in je lichaam, waar en hoe intens? Maakt het je verdrietig, boos, angstig? Schrijf op hoe jij je voelt.

3. Ga nu opzoek naar bewijsvoering.

Wat spreekt je gedachte voor en wat spreekt het tegen. Houd deze stap heel feitelijk. Dit is lastig, maar probeer zoveel mogelijk alleen te kijken naar wat er zich nu werkelijk afspeelt. Alsof je een neutrale detective bent die op een afstand naar je gedachte en verwachting kijkt. Je mag hierbij ook hulp vragen. Als je merkt dat je het moeilijk vindt om bewijs te vinden voor wat bijvoorbeeld je gedachte tegenspreekt, vraag dan om hulp en bewijsvoering bij een ander. Bel een vriend/vriendin, zoek het op. Je mag altijd om hulp vragen!

4. Ga terug naar je initiële gedachte.

Na je bewijsvoering ga je terug naar je initiële gedachte. Als het goed is, is deze vele malen minder onrustig en geneutraliseerd. Je mag de gedachte nog steeds hebben maar de lading is er van af, of in ieder geval minder. Hierdoor wordt het makkelijker om de gedachte te parkeren en idealiter los te laten.

Wat deze oefening oplevert:

Deze oefening kost tijd om volledig effectief te zijn. Het is een kwestie van keer op keer doen. In eerste instantie helpt het echt om het voor jezelf op te schrijven. Daarna gaat het steeds meer vanzelf en kan je het ook doen zonder het op te schrijven. Je zal sneller objectief naar situaties en gedachten kijken en sneller om hulp vragen. Het haalt de druk van de ketel en daardoor ontstaat rust en ruimte.

Mediteren helpt bij vastzittende gedachten

Meditatie kan je helpen om alles juist even los te laten. Om je gedachten te laten zijn voor wat ze zijn. Helemaal gedachteloos hoef je niet te worden, maar je kunt wel leren om de gedachten minder invloed op je te laten hebben. Hiervoor hebben wij de Online Meditatie Coach gemaakt. Gedurende deze 40 dagen begin en eindig je iedere dag met een meditatie-oefening. Deze verschillen per week, zodat jij kunt ontdekken welke bij jou past. Meld je hier aan. Lees hier meer hoe het werkt.

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties