fbpx
Tweede chakra heiligbeen

Heiligbeen chakra: Openen van je tweede chakra

Chakra’s, wat zijn het en waar staan ze voor? Eerder schreven we een introductie-blog over chakra’s en gaven we uitleg over het eerste chakra. Nu staat het tweede chakra, ofwel het heiligbeen chakra centraal. Lees hieronder alles over het tweede chakra en hoe je deze kunt stimuleren.

Het tweede chakra is het heiligbeen chakra, ook wel Svadhisthana of het sacraal chakra genoemd. Svadhisthana wordt ook wel vertaald naar ‘eigen vreugde’. Het tweede chakra bevindt zich in de onderbuik, gelegen onder de navel. In dit chakra staat seksuele energie, emoties en het scheppend vermogen centraal. Je weet wat je wilt en je durft je emoties te uiten: “Ik voel”. Daarnaast is ook je intuïtie belangrijk. We kennen allemaal het ‘onderbuik gevoel’ en ‘je voelt aan je water’ dat iets niet goed zit.

‘Ik voel’ komt niet alleen tot uiting tijdens aanraking, maar gaat ook om emoties durven voelen en toelaten.  Op een rijtje hieronder meer kenmerken van het tweede chakra:

Heiligbeen chakra: Lichamelijke kenmerken:

– Nieren
– Blaas
– Geslachtsorgaan
– Bekken
– Heupen
– Heiligbeen
– Bloedsomloop


Heiligbeen chakra: emotionele kenmerken:


– Seksualiteit
– Creativiteit
– Verbinding
– Onderbuikgevoel
– Emoties
– Vrouwelijkheid
– Voortplanting

Het tweede chakra heeft als element water. Het element water is weer te herleiden naar de bovengenoemde kenmerken. Het element staat eigenlijk symbool voor onze lichaamssappen. De energievorm van het tweede chakra is vloeibaar. Waar het eerste chakra de basis legt, de fundering voor het bestaan, vult het tweede chakra dit aan. Alles wat vloeibaar is zorgt voor beweging, en beweging brengt verandering met zich mee. Verandering is noodzakelijk voor bewustzijn en groei. Dit chakra wordt ook wel ‘de zetel van leven’ genoemd.

Het basisrecht van het tweede chakra is voelen en genieten. Wanneer dit chakra uit balans is kan het tot uiting komen in schuldgevoelens of emotionele uitspattingen (tranen). Lichamelijk kun je last krijgen van pijn in de onderrug of last van menstruatieklachten en problemen met de baarmoeder.

Het heiligbeen chakra te stimuleren, hoe kun je dat doen?

1. Heiligbeen chakra stimuleren door emoties te accepteren zonder deze te overdrijven.

Laat gevoelens toe, deze mogen er zijn zonder erin te verdrinken. Een mooie vraag om jezelf te stellen en eens op te schrijven: Mogen jouw gevoelens er zijn en hoe komen deze tot uiting?

2. Heiligbeen chakra stimuleren door voldoende te drinken

De algemene richtlijn is 1,5 tot 2 liter ‘water’ per dag te drinken. Kruidenthee en water zijn het meest reinigend voor je lichaam, maar je kunt ook sapjes of koffie meetellen om tot de aanbevolen hoeveelheid vocht te komen. Yogi Tea vind ik zelf een hele lekkere kruidenthee en in het bijzonder de smaak Detox, heb het gevoel dat dit direct reinigend werkt.

3. Heiligbeen chakra stimuleren door geleide fantasie

Vanuit een ontspannen houding kun je fantasiebeelden oproepen die je meenemen naar een bepaalde ervaring. Deze meditatie techniek richt zich op jouw ‘seksuele’ groei van je kinderjaren tot nu. Dat begon vroeger op de basisschool misschien al toen je als kind iemand leuk vond, zijn/of haar handje vast wilde houden. Je gevoelens op de middelbare school, zijn al jouw liefdes beantwoord? Mocht het er zijn of hield je het tegen? Merkte je veranderingen op aan je lichaam, en hoe ging je daarmee om? Herinner je je misschien je eerste keer seks of je eerste echte verliefdheid? Werd je lust bevredigd, of zit je nog met vragen? Beleef je plezier aan liefde en seks, hoe is dat veranderd in de twintiger jaren, en hoe is dat nu?

Deze oefening maakt je bewust van je seksuele gevoelens van vroeger tot nu. Er kunnen misschien vervelende herinneringen naar boven komen, of juist hele mooie. Het zal je helpen om ervaringen bewust te maken.

5. Heiligbeen chakra stimuleren door op date met jezelf te gaan

Geef jezelf wat aandacht. Jij verdiend aandacht, hoe en met wie? Met jezelf. Ga eens alleen op pad en kijk wat het je oplevert.

6. Heiligbeen chakra stimuleren door te zwemmen of naar de sauna te gaan

Alles wat met water te maken heeft is goed voor het tweede chakra. Zwemmen of naar de sauna gaan zijn daarnaast ook nog leuke en ontspannende activiteiten.

Na deze tweede chakra workshop kwam ik tot de conclusie dat we allemaal wat vaker mogen genieten, en niet zo streng moeten zijn voor onszelf. Genieten is het allerbelangrijkste! Wil je graag actief met je chakra’s aan de slag en wil je hierin begeleiding? Coach Anouk kan je hierbij helpen

Benieuwd naar het volgende chakra? Lees hier meer over het derde chakra.

Behoefte aan rust, balans en kracht?

Meld je nu aan bij onze nieuwe gratis cursus Bewustzijn: de Basis en leer jezelf beter kennen op het niveau van Lichaam, Geest en Ziel. Je ruilt stress, spanning en twijfels in voor balans, rust en kracht. Gewoon helemaal chill jezelf zijn.


Gepost onder Spiritualiteit & Wetenschap met de tags Chakra en Chakratherapie

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties