fbpx
wat is een mantra?

Wat is een mantra en waarom gebruiken we deze?

In mijn allereerste yogales kreeg ik meteen een mantra voor mijn kiezen. Dat vond ik heel raar maar tegelijkertijd ook heel fijn. Een contradictie die een kleine innerlijke strijd losmaakte. Aan de ene kant dacht ik: waar ben ik in godsnaam in beland? Aan de andere kant dacht ik: waarom vind ik dit debiele iets zo fijn? Ik ben me toen maar gaan verdiepen in mantras en waarom we deze gebruiken. Inmiddels vind ik het niet meer gek en gewoon heel fijn, punt.

Wat is een mantra?

Heel letterlijk is een mantra de creatieve projectie van de mind door middel van geluid. Er zijn verschillende definities van het woord. In het Sanskriet wordt `man` vertaald met gedachten en `tra` betekent bescherming. In de Kundalini Yoga leggen ze het als volg uit, ‘man’ = mind en ‘trang’ = golf of projectie. Alles is energie en energie heeft een bepaalde vibratie/frequentie. Zo kunnen we ook werkelijk voelen dat iets of iemand een bepaalde frequentie heeft. We zeggen niet voor niets “we zitten op dezelfde golflengte” (of niet).

We voelen het wanneer we wel of niet in de ‘flow’ zitten. Dat heeft allemaal met energie te maken. Zo hebben ook onze gedachten, woorden en klanken een bepaalde frequentie. Je kan dit bewust inzetten. Dat is wat een mantra doet en je leert. Een mantra is een tool die gedachten kan kalmeren en je bewustzijn naar een ‘hoger plan’ tilt. Het lift je frequentie van dat moment, waardoor alles lichter en makkelijker lijkt te stromen.

Eigenlijk helemaal niet gek, maar doordat het vaak gekoppeld is aan spiritualiteit en in wierookachtige settings lijkt het ver van ons bed. Terwijl we in wezen op een bepaalde golflengte gaan zitten, eentje die heel fijn is.

Hoe gebruik je een mantra?

Een mantra kan een woord, zin of aantal zinnen zijn je die hardop of in stilte herhaald. Elke mantra heeft zijn eigen ritme, klank en effect. Je kan ze monotoon reciteren of melodieus chanten. Door het herhalen van de klanken creëer je een bepaalde vibratie en kom je in een frequentie die het makkelijker maakt om je gedachten en ideeën van dat moment los te laten.

Wat zijn de effecten van een mantra?

Mantras helpen je je mind controleren, focussen en kalmeren. Ook kan je ze inzetten om je gevoel van een moment om te zetten naar een ander gevoel. Zo heeft verdriet een ‘lagere’ frequentie dan het gevoel van blijdschap en liefde. Als je een mantra die zich richt op liefde inzet zal je energie veranderen doordat je frequentie hoger ofwel lichter wordt. Je voelt je lichter en je verdriet krijgt op dat moment niet de ruimte om zich te manifesteren. Een fijne gedachte dat je zelf je emoties kan sturen.

Voor iedereen werkt dit natuurlijk anders en er zijn meerdere manieren om dit te doen, maar het werken met mantras is daar zeker een van! Eentje die je eigenlijk gewoon een paar keer moet ervaren om te voelen wat ik hier in ‘theorie’ probeer uit te leggen. Experience goes straight to the heart. Dus ik nodig je bij deze uit om je schaamte (mocht je die hebben) opzij te zetten en je over te geven aan een mantra. Light up your frequentie! 

Nu zijn er oneindig veel mantras. Het belangrijkste is dat jij luistert en voelt welke voor je werkt. Dat is voor iedereen anders. Mocht het een keertje willen proberen, deze vind ik op Youtube heel fijn.

Guru Guru Waheguru
RaMaDaSa
Samadhi Aad Guray Nameh Jai Jagdeesh

Je kunt mantra’ s ook heel bewust inzetten. Hieronder vind je een aantal hele specifieke mantra’s.

Mantra meditatie: voor het opschonen van je karma

Oorzaak en gevolg. Actie en reactie. Het is zo simpel. Toch leven we het leven gecompliceerder dan dat. Ook omdat het gevolg van een oorzaak of de reactie op een actie niet altijd direct plaatsvindt. We ondervinden niet direct de consequenties van ons handelen of dat van anderen. Toch is alles met elkaar verbonden. Karma zit in alles verweven en speelt zich uit op allerlei niveaus. Met deze meditatie kan je werken aan het opschonen van je karma.

Mantra meditatie: healing voor jezelf en voor anderen

Soms kunnen we allemaal net even wat extra ‘tender loving care’ gebruiken! Met deze mantra meditatie kan je dit aan jezelf, je vrienden en dierbaren of de wereld geven. Zelfs zonder fysiek ergens aanwezig te zijn kan je net dat beetje TLC sturen naar diegene die dat nodig hebben. Hier vind je deze mantra meditatie.

Mantra meditatie: herkennen dat jij en de ander één zijn

Het mooie van deze mantra meditatie is dat het zowel voor jezelf als voor anderen direct een benefit heeft. Je kan de meditatie alleen doen maar ook met iemand samen.

Meer lezen over meditatie?

 


Gepost onder Spiritualiteit & Wetenschap met de tag mantra

door Jane Shaw (admin)

Reacties