fbpx
helende werking van dromen

Zo kan je dromen bewust inzetten voor een helende werking

Elke nacht is voor mij een feestje. Ik droom meerdere dromen en de één is nog leuker, gekker en grappiger dan de ander. Maar naast dat ze vermakelijk zijn, helpen ze me ook een handje. Vaak als ik met dingen in mijn hoofd rondloop geven mijn dromen me in de nacht inzichten die me overdag helpen. Hierbij een paar tips over hoe jij ook je dromen kunt inzetten voor een helende werking.

Dromen als belangrijk deel van je leven

In veel tradities (vooral die dichtbij de natuur staan) zijn dromen een belangrijk deel van het leven. Want ja, wat is nu een droom? Is dat overdag of tijdens de nacht? In wezen is alles een droom en jij bent de regisseur van het geheel. We denken misschien dat we overgeleverd zijn aan de nacht voor dromen, maar niets is minder waar. Met oefening wordt je nacht net zo waardevol als je dag.

De betekenis van dromen

Maar wat betekenen je dromen? Op het internet is heel veel te vinden over de betekenis van dromen. Ook zijn er oneindig veel boeken over geschreven. Er is niets leukers dan deze regelmatig open te slaan en je te verdiepen in wat je ‘s nachts hebt beleefd. Toch ben ik een enorme voorstander van het eerst zelf voelen wat een droom betekent. Als je wakker wordt pak dan niet meteen een boek of websites erbij, maar ga na wat het eerste is dat in je opkomt als je aan je droom denkt..

Alles in je droom kan van betekenis zijn. Let vooral op kleuren, dieren (dit kan een totem- of krachtdier zijn), mensen (anderen kunnen ook verschillende elementen van jezelf zijn), woorden en zinnen (kunnen verborgen boodschappen zijn) en kijk naar de 5 elementen (aarde, water, wind, vuur of ether). Al deze elementen kunnen je inzichten en antwoord geven op vragen die je overdag hebt.

Hier wat fijne sites over dromen:

Dream Moods
Droominfo
Lichaam en Geest
Dream Dictionary

Je dromen bewust inzetten

Als je gewend bent om je dromen te onthouden kan je ook voordat je gaat slapen je dromen bewust gaan inzetten. Om heling voor jezelf of anderen te vragen of zoals eerder genoemd om inzichten/antwoorden te ontvangen op vragen waar je mee ronddoolt. Hoe doe je dit?

  • Neem voordat je gaat slapen de tijd om te mediteren. Focus je tijdens je meditatie op een bepaald thema of vraagstuk waar je in je droom mee aan de slag wilt. Je zet als het ware je intentie voor je droom.
  • Ga in bed ontspannen op je rug liggen en visualiseer dan blauw licht aan de achterkant en begin van je nek. Adem diep in en uit en blijf je focussen op het blauwe licht. Doe dit ± 5 minuten en ga daarna ontspannen in je favoriete slaaphouding liggen.     
  • Een andere manier om bewust te dromen is voordat je gaat slapen een Tibetaanse A te visualiseren. Volgens de Tibetaanse droomtraditie omvat de A de gehele essentie en alle droomlessen. Het zet je klaar om alles wat je nodig hebt te ontvangen in je droom.

Er is een hele wereld te ontdekken in de nacht! Hoe fijn is dat, dan hebben we stiekem toch 24 uur in een dag om er wat van te maken;-).

Sweet dreams! Heb jij al een dromenvanger?

 

 

 

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties