fbpx
Lifelong Learning

#17: LifeLong Learning: Filosofie avonden die denkruimte scheppen

Wekelijks vertellen de vrienden van House of Awareness hun eigen ervaring over hoe ze meer bewustzijn in hun leven hebben gebracht. De meiden van LifeLong Learning inspireren ons! Als cadeautje van een vriendinnetje mocht ik een keer naar een van de avonden die ze organiseren. Ik was direct verkocht!

Wie zitten er achter LifeLong Learning

Wij zijn Annelin Henkes en Claire Vintges en samen organiseren wij maandelijks ‘huiskamer’ filosofie avonden onder de noemer LifeLong Learning. Met deze avonden willen we graag ruimte creëren in denken, proberen we perspectieven te verschuiven en het collectieve bewustzijn te vergroten. Er bestaat namelijk niet zoiets als één waarheid en het leven wordt steeds interessanter als je niet enkel in je eigen straatje denkt. Door in gesprek te gaan met elkaar kan je geïnspireerd raken door denkwijzen van anderen. Het leven bevragen leidt tot mooie wendingen.

Filosofie avonden die denkruimte scheppen met iedere maand een andere spreker

Maandelijks nodigen we een andere spreker uit die met het publiek in gesprek gaat over levensthema’s zoals liefde, schuld, verantwoordelijk, geld en seks. Over hoe om te gaan met het romantische ideaal waar je meer last van lijkt te hebben dan baat, de ultieme onbepaaldheid die de toekomst heeft, of wat loslaten nu eigenlijk is. De avonden vinden iedere keer op een andere plek plaats: van brillenzaak en woonboot tot platenzaak en oud schoolpand. LLL organiseert geen lezingen of debatten, maar gesprekken. De setting is intiem (met een drankje), soms gemoedelijk, soms verhit. Zonder moralistisch te worden, gaat het altijd ergens over. Zo kan het op een avond gebeuren dat je wereldbeeld een beetje omver wordt geschopt, of juist extra beargumenteerd, je denk-crisis wordt bijgelegd, of je krijgt er eentje bij. Ons doel is om op luchtige wijze diepgang te zoeken: light en deep gaan heel goed samen.

Op zoek naar verbinding en verdieping

Zelf zijn we voortdurend op zoek naar verdieping en verbinding en we merken dat veel mensen in onze omgeving dat ook zijn. Wat is er nu mooier dan een plek te creëren, waar mensen dit kunnen vinden. Dit is de basis van waaruit LifeLong Learning is ontstaan. We hebben al veel mensen met diverse visies op het leven, mogen ontmoeten en onze blik is al zoveel ruimer. Het is fantastisch om te beseffen dat je eigen gedachten ten grondslag liggen aan je wereldbeeld en dat je hier dus door ontwikkeling, contact en gesprekken met anderen, zelf invloed op kunt uitoefenen.

Tips & Tools 

Met name door boeken die we lezen, worden we geïnspireerd om bepaalde sprekers uit te nodigen. Zo zijn daar de boeken van Jan Geurtz en Jan Drost over verslaafd zijn aan liefde en denken het romantisch ideaal, het lezen van deze boeken deed ons hen benaderen voor een LLL avond. Een ander mooi boek is ‘Tegen de onverschilligheid van filosoof Joep Dohmen’, dat gaat over levenskunst: hoe ontdek je je eigen waarden en hoe leer je volgens deze waarden te leven. Ook zeer de moeite waard om te lezen zijn boeken als ‘Een nieuwe aarde’ van Eckhart Tolle en…

En uiteraard raden wij iedereen aan om naar de LifeLong Learning avonden te komen.

Tevens kan je op de hoogte worden gehouden via onze Facebook page. Je kan je aanmelden voor onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar [email protected]


Gepost onder Vrienden van House of Awareness met de tag Filosofie

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties