fbpx
Relinde Moors

#62: Relinde Moors: Zelfliefde is geen cliché

 Zeventien was ik, toen ik werd aangenomen op de opleiding Theaterdocent. De jongste van mijn jaar en ik had geen ervaring in acteren. Toch kwam ik door de audities en startte aan de opleiding. Er ging een wereld voor mij open.  Op die theateropleiding in ‘de grote stad’, werd er appèl gedaan op die vaardigheden, talenten, impulsen die ik zorgvuldig had opgeborgen. Ineens werd ik beoordeeld op het laten stromen van mijn verbeelding, op vrij in mijn lichaam bewegen en emoties kennen en tonen. En ik was vastbesloten om de muren af te breken.  Het was het begin van mijn pad.

Na vier jaar spelen, vier jaar dansen

Na vier jaar Theater was ik niet klaar, ik had tijdens het spelen ontdekt dat ik wilde dansen en bewegen. En op mijn 23e startte ik aan de Dansacademie in Amsterdam. Oud voor een danser, vol van ambitie, stortte ik mij op Hedendaagse Dans, Choreografie en Klassiek Ballet. In de jaren daarna richtte ik mijn eigen dansgezelschap op; L’amove Danscompany en begon ik me te interesseren in Yoga en Meditatie. En al snel nam ik ook lessen in Chi Kung en Tai Chi Chuan. Ik merkte dat de spirituele practices mij hielpen om een betere danser te zijn, een betere maker te zijn

Onverwachte wending

Ik was dus volop aan het werk met mijn dansgezelschap. Speelden door het land en in Mexico en Singapore. We kregen een plek in Theater de Meervaart in Amsterdam en inmiddels woonde ik met mijn vriend op de grachten in Amsterdam. Alles leek op zijn plek te vallen.

En juist op dat moment liep alles anders. Mijn relatie ging onverwacht uit, en dat raakte mij hard. Het was het moment waar ik dacht dat ik precies wist waar ik vandaan kwam en waar ik naar toe ging.

Maar toen ik ineens alleen zat in dat mooie appartement voelde ik dat ik niet helemaal aan het doen was wat ik wilde. Ineens kon ik amper de energie opbrengen om zelfs maar een subsidieaanvraag te schrijven.

Een maand Bali…

Ik besloot om op vakantie te gaan. Ik plande Tai Chi Chuan training in Maleisië en daarna een maand Bali. Bali was zo goed, ik rustte, sliep en nam massages. Ik kreeg een plek aangeboden als dans en yoga docent in een van de yogascholen in Ubud.

Ik had het zo naar mijn zin op Bali dat ik uiteindelijk bijna 2,5 jaar gebleven ben. Ik ging nog terug naar Nederland om voorstellingen te dansen, maar dan steeds weer terug naar Bali. Daar gaf ik les in Yoga, Chi Kung en Contemporary Dance. Ik vloog eens per maand naar Singapore om daar aan dansers les te geven bij T.H.E. Dance Company.

 

Fotografie: Heather Bonker Photograpy

Het begint bij jezelf, en wat dat echt betekent

In die jaren in Bali dompelde ik mij onder in yoga, heling, massages en selfcare.  Ik heb ervaren dat hoe ik mij voel, mijn wereld bepaalt.

Simpelweg ‘of je goed in je vel zit’. Het is een cliché, maar zo waar; als je niet van jezelf houdt, is er geen basis. Toen mijn wereld instortte kwam ik erachter hoe moeilijk ik het vond met mijzelf te leven. En dat was precies de levensles die ik wilde leren.

Ik heb geleerd wat ware zelfliefde is en waarom dat de basis legt van alles. En niet onbelangrijk: wat de weg voor mij is om terug te komen in liefde en flow, wanneer ik het even kwijt ben. En dat is voor mij via het lichaam – uit het hoofd en in het lijf.

En het pad van zelfontwikkeling voort te zetten, ben ik niet alleen een betere danser, choreograaf en docent geworden, maar het meest belangrijke; ik pel de laagjes van bescherming af, en sta steeds meer in mijn eigen kracht. Daar gaat het uiteindelijk om. Dat vertaalt zich in alle aspecten van mijn leven.  

Zo neem ik dat mee in mijn lessen

In mijn lessen zie ik dezelfde ontwikkeling. Ik heb veel verschillende methodes gevolgd en nu maak ik daar mijn eigen mix van. Ik geef bijvoorbeeld Yoga Dance, waar ik yoga en hedendaagse dans combineer. En daarin verwerk ik ook allerlei somatische technieken en energetische principes uit tai chi chuan . Alles valt weer op plek. Ik geniet van de vrijheid om les te geven in verschillende ‘kunsten’ (dans, theater, yoga, tai chi) en ze ook te verbinden, samen te brengen. Op mijn website vind je alles wat ik doe.

Als vuistregel wil ik de dingen doorgeven die ik zelf ervaren heb, waar ik een ’embodied experience’ in heb. Niet uit een boek, of omdat iemand anders het zegt. Maar omdat ik het ervaren heb en de weg ernaartoe kan delen.

Zelfliefde is geen cliché

Laatst zij een studente na mijn les: ‘Weet je, ik lees altijd in magazines over zelfliefde enzo, en dan klinkt dat als zo’n cliché. Ik vroeg me altijd af wat ze nou bedoelen. Maar in jouw les ervaar ik het: zelfliefde. Dat is waar jouw les over gaat voor mij. ‘

En toen wist ik: dit is wat ik moet doen. Zelfs zonder dat ik het in mijn les had benoemd,  had zij ervaren wat ik voor mijzelf heb gevonden: via het lijf en de waardering en verwondering daarvoor naar zelfliefde, en wat is er mooier om te geven aan de wereld dan een manier voor mensen om de weg te vinden naar liefde, zelfliefde, waardering en compassie.

—- Yoga en dans vanuit de kinesthesie, in plaats van de vorm.

Relinde gaat maandelijks oefeningen delen via House of Awareness die jij gewoon thuis kan doen. Hier vind je tips als je thuis yoga wilt doen.

 


Gepost onder Vrienden van House of Awareness met de tag yoga

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties