fbpx
Suzan van Dooren

#64: Suzan van Dooren: Let the best YOU win

Suzan van Dooren leerde ik kennen in de sportschool. Tussen het boksen door kwamen we er al snel achter dat we veel meer in common hadden. Yoga, meditatie, bewustzijn etc. Een bijzondere en krachtige vrouw is ze! Onlangs schreef ze ‘Winners Yoga’: een yogaboekje, maar dan net even anders. Lekker handzaam en luchtig geschreven, met simpele uitleg en oefeningen. Niet alleen geschikt voor mensen die interesse hebben in yoga of heel flexibel zijn. Juist niet, het is voor iedereen. En de hele winst gaat ook nog eens naar een goed doel. Hoe Suzan hiertoe is gekomen? En waarom? Dat deelt ze fijn met ons.

Door yoga van de achtergrond naar de voorgrond

Ik kreeg het idee voor dit boekje een jaar of 2 geleden. Toen ik al enkele jaren aan yoga deed en steeds meer de yoga lifestyle volgde. Ik merkte op een gegeven moment dat ik een stuk relaxter was, niet meer zo snel van m’n stuk of zenuwachtig over dingen. Ik maakte me minder zorgen en ben grotendeels positief en open. Dat is echt een grote verandering. Vroeger was ik altijd verlegen en liever op de achtergrond aanwezig. Voor groepen staan vond ik eng en zelfs mijn vinger opsteken in de klas, was niet mijn hobby. Ik besefte dat die verandering uiteraard niet zomaar vanzelf was opgetreden. Daar heb ik aan gewerkt. Natuurlijk helpt het ook dat je ouder wordt en je je minder van anderen aantrekt, maar dat was het niet alleen.

Yoga werd steeds meer onderdeel van mijn leven en het voelde dan ook heel natuurlijk om een yogaopleiding te volgen. Daarna heb ik een tijdje les gegeven in Amsterdam. Toen ik stopte, wilde ik yoga graag door blijven geven aan anderen, maar dan op een andere manier. De tekst van het yogaboekje kwam opeens in me op en alles viel op z’n plek.

Yoga bracht me inzicht

Ik begon met yoga, net als volgens mij veel mensen, omdat ik dacht dat het rust zou brengen. Dat is ook deels zeker zo, maar het brengt ook inzicht. En dus vaak ook onrust. Je ziet opeens duidelijker je zwakkere of minder leuke kanten. Wat je daarmee doet is natuurlijk je eigen keuze.

Zelf besloot ik ermee aan de slag te gaan. Ik had het gevoel dat ik er nog niet alles uithaalde wat erin zat. Wel lastig om te bedenken waar je dan begint. Wat heeft mij op weg geholpen? Dat was een combinatie. Van onder andere dus yoga. Verder probeerde ik open naar mezelf te kijken, was ik bereid tot verandering en uitproberen. Daarbij heb ik ook veel gehad aan een soort van lifestyle coach, die me op weg hielp als ik zelf even vastliep.

Niet alles hoeft perfect

Ik had natuurlijk door dat ik veranderd was. Minder gestresst, zelfverzekerder, open. Maar wat was nou precies de sleutel tot succes? Na lekker wat graven en zoeken, kwam ik tot de conclusie dat een aantal dingen me erg heeft geholpen. Denken in mogelijkheden, ademhaling, yogaoefeningen en meditatie. Die heb ik gecombineerd tot een boekje. Eerst dacht ik, wie ben ik om een boek hierover te schrijven. Dat gevoel heb ik moeten loslaten. Het hoeft niet perfect. Het is mijn verhaal. Ik zeg niet dat dit de waarheid is, maar het is wel deels en zoveel mogelijk (wetenschappelijk) onderbouwd. Ik ben er echt van overtuigd dat het mensen verder kan helpen.

Kan dat dan via de snelweg in plaats van de lange route? Ja en nee. Het wil niet zeggen dat je het in 1 dag kunt realiseren. Er staan oefeningen in die sowieso helpen op een spannend moment. Maar als je een blijvend resultaat wilt, dan is het handig als je het regelmatig toepast.

Suzan van Dooren

Ook voor niet yoga fanaten

Winners Yoga: let the best YOU win. Een boek met een enigszins uitdagende titel, want ging yoga nou juist níet over competitie en winnen. Dat klopt. Het gaat hier dan ook niet over winnen van anderen, maar over het laten winnen van de beste en meest relaxte versie van jezelf.

Het boekje is ook toegankelijk voor mensen die niet zoveel met yoga hebben. Je hoeft niet bang te zijn voor allemaal moeilijke houdingen. Het zijn houdingen die onder andere gebaseerd zijn op power poses. Sterke lichaamshoudingen die ervoor zorgen dat je hersenen ‘geloven’ dat je krachtig/ blij bent. Maar ze zijn niet ingewikkeld en je hoeft er niet heel lenig voor te zijn.

Ik wil met dit boekje niet zomaar meedoen met de yoga- en mindfulness hype die nu heerst. Het gaat niet alleen om yoga, het gaat om een manier om jouw sterke kanten/ je sterke ik naar boven te halen. Iedereen kan daaraan werken. Dat helpt natuurlijk bij lastige situaties, maar ook gewoon bij alledaagse situaties. Je maakt je minder snel druk, voelt je krachtiger en relaxter. Wie wil dat nu niet;-).

Suzan van Dooren

Karma yoga

Omdat ik graag de wereld mooier maak, was ik er meteen over uit dat dit een soort karma yoga project moest worden, iets voor het goede doel. Daarom geef ik de hele winst aan 2 goede doelen. Moomba Foundation, en Maya Universe Academy.

Klinkt misschien een beetje hoogdravend, maar ik denk serieus dat we de wereld op allerlei manieren mooier kunnen maken en heel klein kunnen beginnen. Geen troep op straat gooien of zelfs opruimen als je wat ziet liggen, afval scheiden, een Triodos bankrekening, mensen groeten op straat. Gewoon van die kleine dingen die eigenlijk helemaal niet moeilijk zijn. En die vaak makkelijker worden als je zelf ook lekker in je vel zit.

Dus voor iedereen hoop ik: may the best YOU win

Winners Yoga bestellen

Een boekje kost € 9 en je bestellen kan door te mailen naar [email protected] Je kunt Winners Yoga ook volgen op facebook en instagram. En weet je een leuke winkel of yogaschool die Winners Yoga (kosteloos) wil verkopen? Leuk, laat het weten!

Liefs,

Suzan 

Foto credits: Brittany Cole


Gepost onder Vrienden van House of Awareness met de tag yoga

door Jane Shaw (admin)

Reacties