fbpx
Floor lewin

#7 Floor Lewin: Don’t look for happiness create it!

Wekelijks vertellen de vrienden van House of Awareness hun eigen ervaring over hoe ze meer bewustzijn in hun leven hebben gebracht. Deze keer is het Floor Lewin die vertelt hoe de vraag ‘wie ben ik?’, haar gemaakt heeft tot wie ze nu is.

Wie ben jij?

De vraag ‘Wie ben jij?’ heeft mij gek genoeg gemaakt wie ik ben. Ik ben in mijn jeugd veel verhuisd. Overal kreeg ik een ander stempel; in het ene dorp was ik een kakker en in het andere juist een boerin. Waar ze me op de ene school saai noemden, was ik op de andere populair. Als kind en vooral als puber is dat verwarrend. Wie ben ik nou eigenlijk? De vraag bleef mij achtervolgen. Inmiddels is het een vraag waar ik steeds beter antwoord op kan geven maar ook een vraag waar ik van geniet. De vraag maakt me nieuwsgierig naar mezelf, dat ik mezelf wil onderzoeken, dat ik boeken en trainingen verslind en dat ik de zoektocht ook bij een ander goed begrijp. De vraag maakt dat ik er achter ben gekomen dat ik een onderzoeker ben naar alles wat te maken heeft met ontwikkeling, talent, geluk, oftewel alles wat te maken heeft met floreren.

Hoe is dat onderzoek naar jezelf bij jou gegaan?

Ik ben na mijn studie vrij jong begonnen met werken. Ik rolde van de ene baan in de andere, maar op een gegeven moment liep ik vast. Ik zat totaal niet meer in mijn kracht. Ik besloot me te gaan verdiepen in psychologie en ging Positieve Psychologie in Amerika studeren. Positieve Psychologie is kijken naar wat mensen gelukkig maakt, wat hun talenten zijn en hoe je die kunt benutten en vergroten. Een jaar lang heb ik mijn eigen leven onder een vergrootglas gelegd. Zonder dat ik het door had, werd ik mijn eigen case. We kregen de opdracht om alles waar je gelukkig van wordt uit te bouwen, en alles waar je niet gelukkig van wordt aan te passen of te verminderen. Dit heeft mijn leven veranderd. Ik ging steeds meer ervaren hoeveel keuzes ik zelf kan maken en hoeveel invloed ik op mijn leven en eigen geluk heb. Je hebt natuurlijk niet overal invloed op, er komen ook dingen op mijn pad waardoor ik me verdrietig, teleurgesteld of boos voel. Maar het feit dat ik bewustere keuzes maak, maakt mij veel gelukkiger. En hoe gelukkiger ik ben, hoe dichter ik bij mezelf kom en hoe beter ik de vraag ‘Wie ben ik’ kan beantwoorden. Eén van de bewuste keuzes die ik heb gemaakt is dat ik mijn eigen coachbedrijf Floreren ben gestart.

Wat is Floreren?

Floreren betekent letterlijk ‘bloeien’. In de wetenschap betekent floreren een hoge mate van welbevinden ervaren. Welbevinden staat voor lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelen. Welbevinden gaat dus over lekker in je vel zitten, maar ook over lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven. Met elke coachee ga ik op zoek naar datgene wat op dat moment in het leven nodig is om (nog meer) te gaan Floreren.

Floreren is een werkwoord. Ik zie het als zeilen. Als je gaat zeilen, bepaal je eerst een koers en vervolgens stel je de zeilen af op die koers. Wanneer de wind verandert moet je je zeilen daar op aanpassen. Zolang je de zeilen goed blijft tunen, kan je koers houden. Ik vind het leuk om mensen te helpen met in eerste instantie koers te bepalen en dan vervolgens samen te kijken hoe de zeilen het beste getuned kunnen blijven zodat iemand koers kan houden, ook als het even wat harder gaat waaien.

Tips & Tricks?

Je hebt altijd een keuze! Dat zeg ik meerdere keren op een dag tegen mezelf en dat probeer ik mijn coachees ook mee te geven. Je hebt niet altijd in de hand wat het leven je geeft, maar je hebt wel in de hand hoe je daar mee om gaat.

Floor Lewin

door Floor Lewin

Reacties