Joan Handels

#74: Joan Handels: Happy ‘on stage’

Voor de coaching community ontmoeten we veel coaches en therapeuten. Allemaal met hun eigen expertise, kracht en persoonlijkheid. Zo ontmoette ik onlangs Joan Handels, en wat een pracht mens is dat! Nu heb ik een groot hart voor muziek en grote bewondering voor musici, dus wellicht keek ik met hele roze glazen… maar ik denk dat velen bij een ontmoeting met Joan vanzelf een glimlach op het gezicht krijgen. Blij dat ze haar verhaal met ons deelt! Lees het fijn.

Een liefde voor muziek en coaching

Mijn naam is Joan Handels. Ik woon in Ankeveen, in de prachtige omgeving van de Ankeveense plassen, dichtbij Hilversum, niet ver van Utrecht en Amsterdam. Ik houd van lezen, racefietsen, hardlopen en last but not least yoga.

Mijn eerste beroep dat ik al jaren beoefen, is dat van beroepsmusicus, in de vorm van uitvoerend en docerend fluitiste, zoals dat zo mooi heet. Ik geef concerten met verschillende ensembles, van duet tot octet en zo af en toe vervang of vul ik aan in grote symfonieorkesten. Daarnaast geef ik dwarsfluitles aan leerlingen van 6 tot 66 jaar (ja, echt!).

Een heerlijk beroep, waarbij awareness van essentieel belang is, ja zelfs voor de hand liggend zou  je kunnen denken…hierover later meer.

Mijn tweede (heerlijke) beroep is dat van (mental)coach, wat mij brengt bij de trigger die me ertoe zette om me te gaan verdiepen in de materie van bewust worden en -zijn.

Als een machine doofde mijn vuur langzaam uit

Na ruim 10 jaar werkzaam te zijn geweest in de muziek besefte ik op enig moment dat ik als een soort machine functioneerde. Ik werd niet meer warm van wat ik deed. Ik had mijn uiterste best gedaan en uiterlijk hield ik de schijn op, maar ik kon niet meer genieten. Ik had gefaald want ik had die felbegeerde orkestbaan niet gekregen. En toch was ik blijven doorgaan. Ik deed een heleboel mooie en nuttige dingen maar het was nooit genoeg. En dat ene was niet gelukt. Ik voelde me niet ontspannen en vrij en was zelden tevreden over wat ik deed. Het vuur doofde langzaam uit.

Weer terug naar mijn gevoel

Uiteraard had dat ook effect op mijn privéleven. Er moest iets gebeuren, maar wat? Door te lezen, te praten en weer te gaan voelen (wat ik eigenlijk zo goed kon, maar wat ik steeds minder was gaan doen!) gebeurde er wel het een en ander. Niet in de laatste plaats door de relatietherapie en later de sessies bij een coach ging ik merken en voelen wat awareness betekent. Het echte keerpunt bereikte ik op een moment dat ik vlak voor die ene mooie fluitsolo weer eens de bibbers kreeg, want immers zou iedereen nu gaan horen dat ik het echt niet kon…ik kon er maar beter helemaal mee stoppen….

Voor het eerst merkte ik heel bewust wat er zich in mijn hoofd afspeelde en daardoor kon ik een keuze maken.

Ik koos ervoor om mijn spook(gedachte) terug in zijn doosje te stoppen en te gaan genieten van mijn mooie fluitspel samen met de rest van het orkest. En het lukte!

Awareness: een schitterend eeuwig proces

Uiteraard beschrijf ik het proces hier in een notendop. In werkelijkheid duurt dit schitterende proces eeuwig. Ik zeg schitterend, want awareness geeft zo ontzettend veel, het kan niet anders dan dat je dat wilt delen met anderen. Ik noem het ook graag alertheid, of nieuwsgierigheid: je bent er nooit klaar mee.

Door weer in contact te komen met mezelf, en bewust te worden van wat er op DIT moment gebeurt, waar ik NU invloed op kan hebben, door weer naar binnen te kijken, werd mijn wereld weer mooi.

Ik hoefde het roer helemaal niet om te gooien, een ander beroep te zoeken. Door te accepteren WAT is en werkelijk stil te staan bij HOE dat is, kon ik weer dromen en doelen stellen en kon ik weer vooruit. Ik had mezelf als het ware herontdekt, mijn passie weer terug gevonden. En alles kon weer stromen! Het vuur kon weer oplaaien!

C4-on stage: Commitment, Courage, Confidence en Compassion

Na het genoemde awareness-moment vlak voor die grote solo, volgden er meer. Er kwam heel veel los en er volgde een turbulente tijd. Met de nodige begeleiding resulteerde dit in een hernieuwde Joan die behoefte voelde om zich te verdiepen in deze materie en uiteindelijk hiermee anderen te gaan helpen. Met mijn coaching hoop ik cliënten te begeleiden zichzelf weer te vinden, waardoor zij weer ‘back on track’ komen, zodat zij ‘Happy on stage’ kunnen zijn.

C4 staat voor de 4 C’s van Commitment, Courage, Confidence en Compassion. Deze sleutelwoorden vormen het anker waar ik mezelf aan kan vasthouden wanneer ik weer dreig weg te glijden in het moeras van angst en onzekerheid. Het zijn belangrijke en noodzakelijke vaardigheden op weg naar een uitdaging of doel.

Je kan meer over Joan Handels vinden op happyonstage.nl.

Jane vs Willemijn

door Jane Shaw (admin)

Reacties