fbpx
Valencia mindulness retreat

#2: Dany & Thijs: Van house in de RoXY naar meditatie in Valencia.

Wekelijks vertellen de vrienden van House of Awareness hun eigen ervaring over hoe ze meer bewustzijn in hun leven hebben gebracht. Deze keer zijn het Dany & Thijs van Valencia Mindfulness Retreat.

Valencia mindfulness retreat

Tijdens onze roadtrip verbleven Jane en ik in Valencia in de B&B: Valencia Mindfulness retreat. Daar maakte wij (logisch) kennis met de eigenaren, we waren direct fan. Twee Amsterdamse mannen die de house in de RoXY verruild hebben voor meditatie in Valencia, wij waren heel benieuwd naar hun verhaal!

Korte intro van Thijs voordat hij bewust werd

Tsja, het is natuurlijk lastig om te zeggen wat nou precies ´Het Aha Moment´ is van bewustwording voor mij. Zoiets is meestal een proces, waarbij op een gegeven moment steeds meer dingen samenkomen. Steeds meer gebeurtenissen en ontmoetingen gingen op hun plaats vallen. Achteraf gezien lijkt het een logisch ´oorzaak-gevolg´-verhaal misschien, maar toen ik helemaal niet lekker in mijn vel zat zag ik dat zeker niet zo.

Wat triggerde jullie om iets in jullie leven te veranderen?

Dany en ik woonden al vijftien jaar samen in Amsterdam, waar we een vrolijk en zorgeloos leven leidde. Zelf werkte ik in Hilversum voor verschillende t.v.-programma´s, Dany werkte bij een exclusieve juwelier. Wij genoten van alles wat bruisend Amsterdam te bieden had. We hebben elkaar twintig jaar geleden leren kennen in de Amsterdamse club RoXY, en hielden wel van een feestje. Saai was het zeker niet. Oppervakkig? Misschien nog niet eens. Vol betekenis? Een stuk minder. Op een gegeven moment bleken veel dingen waar we vroeger zo van genoten aan glans te verliezen. Een avondje doorhalen op een kleine after bij mensen thuis? Mwah. Eten bij het zoveelste nieuwe tentje in de Jordaan? Saai! Wat is waar? Wat is echt? Wat is blijvend? Misschien heeft het te maken met het uiteindelijk meer volwassen worden? Hoe het uiteindelijk kwam is eigenlijk niet zo belangrijk. Wij realiseerden ons dat het leven ook anders zou kunnen zijn. Tel daarbij op een aantal vrienden en familieleden met serieuze problemen (ziek/werkloos/grote pech en ander verdriet) en je denkt: “Het kan vast anders. Kleiner. Intenser, minder jachtig…”

Wat heeft jullie geholpen om deze verandering te maken?

Stel je open voor nieuwe ervaringen. Hoewel ik goed was in mijn werk, realiseerde ik me opeens dat ik datzelfde werk niet meer mijn hele leven wilde doen. In eerste instantie ben ik in gesprek gegaan met een beroepscoach, en ben op haar aanraden begonnen met yoga. Via mijn yoga-docente ben ik bij een ´meditatieclub´ terecht gekomen, en zo werd ´bewuster zijn´ voor mij steeds meer een doel op zich. Het bijzondere van zo´n ontwikkeling – die bij mij jarenlang duurde en nog lang niet voltooid is –  is dat je je steeds meer openstelt voor nieuwe ervaringen. En dat er daardoor steeds meer mensen op je pad komen die je – bewust of onbewust – helpen met de richting die je opgaat.

Zijn er tools & tips die je kan delen met onze lezers?

Het is een persoonlijk proces

Een bewustwordingsproces is heel erg persoonlijk. Het is voor mij dus lastig om algemene tips te geven. Voor de een werkt een mindfulness cursus, een ander heeft meer baat bij een stilte-retraite en weer iemand anders kan het beste een paar maanden in een ashram aan de slag.

De belangrijkste les wat ´Awareness´betreft

Wat je denkt, is niet wie of wat je bent. Je kunt zelf meer sturen dan dat je op dat moment realiseert. Het leven is te kort om aan verwachtingen van anderen te doen. Maak ruimte in je hoofd en laat jezelf verrassen! We zijn in het diepe gesprongen, ook vooral na het wegstrepen van dingen waar we vooral NIET meer mee bezig wilden zijn in ons leven. Het is vooral de kleinschaligheid van het werken in de B&B die ons erg blij maakt.

Literatuur

Qua literatuur kan ik vooral aanraden ´Sane New World´ van de Brits-Amerikaanse comédienne Ruby Wax. Op een heel erg nuchtere manier vertelt ze over haar ervaringen met mindfulness, en hoe het haar leven heeft veranderd. Ze zegt bijvoorbeeld: “Iedereen verandert. Alles verandert, jijzelf verandert ook constant. Uiteindelijk heeft het dus geen enkel nut om je vast te klampen aan dingen; niet aan mensen, niet aan kleding, niet aan spullen. Het heeft geen enkele zin. Wie dat weet is wijs. Het is nooit ´klaar ´.”

Wil je weten of deze heerlijke B&B in Valencia ook wat voor jou is? Lees hier onze review!

Wil jij jouw verhaal ook delen? Laat het ons dan weten in de comments, dan nemen we contact met je op!


Gepost onder Vrienden van House of Awareness met de tag Reizen

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties