fbpx

Wat is positieve psychologie

Positieve Psychologie is een stroming binnen de psychologie die de focus legt op wat mensen gelukkig maakt, wat hun talenten zijn en hoe ze die kunnen benutten en vergroten.

Het uitgangspunt van positieve psychologie

De grondleggers van positieve psychologie zijn Martin Seligman en Mihaly Csiksentmihalyi. Daar waar de traditionele psychologie meer gericht is op trauma’s, depressie, gebreken en (psychische) problemen, is het volgens de positieve psychologie effectiever om meer aandacht te besteden aan positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen.

Men stelt dat het voortbouwen op en uitbreiden van persoonlijke kwaliteiten positieve emoties genereert, wat creativiteit oplevert en hogere motivatie. Het aandacht geven aan positieve emoties blijkt het creatieve denken te verbreden en de persoonlijke mogelijkheden uit te bouwen. Positieve emoties heffen de negatieve emoties op en zo kunnen we onze persoonlijke kwaliteiten dagelijks bewust inzetten. Positieve psychologie is breed georiënteerd en kijkt naar vitaliteit, hoe mensen in hun werk staan, persoonlijke groei en ontwikkeling, en het belang van liefde. Oftewel, over hoe mensen in het leven staan.

Weten of positieve psychologie voor jou kan werken? Neem gratis contact met ons op.

Met welke klachten/vragen kan positieve psychologie helpen?

Voor al je vragen gericht op hoe je weer de regie van je leven in eigen handen krijgt:

  • Ik ben toe aan een volgende stap, maar welke?
  • Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik die volledig inzetten?
  • Hoe kan ik mijn dromen waarmaken?
  • Hoe kan ik mijn negatieve/vastgelopen gedachten omdraaien?

Hoe ziet een positieve psychologie sessie eruit?

Hoe ziet een positieve psychologie sessie eruit?

De behandeling is dus niet alleen gericht op wat er mis gaat, maar juist ook op wat er goed gaat. Om dat wat goed gaat verder uit te bouwen. Jouw kernkwaliteiten worden boven tafel gehaald, die jouw potentieel aan persoonlijke mogelijkheden laten zien. En er wordt gekeken naar hoe je jouw kernkwaliteiten tot ontplooiing kan laten komen.

Wat levert een Positieve psychologie sessie mij op?

Je wordt in je eigen kracht gezet zodat je een fijn, zinvol en liefdevol leven kan leiden. Je leert omgaan met negatieve emoties en moeilijke leefomstandigheden en vanuit het positieve situaties en veranderingen benaderen. Het is een combinatie van je goed voelen, goede relaties onderhouden, prestaties leveren en betekenis geven aan het leven.

Weten of positieve psychologie voor jou kan werken? Neem gratis contact met ons op.